Tanácsok szüret idejére

A szüret időszakában a közutakon megjelennek a betakarított szőlő szállítására használt járművek. A mezőgazdasági vontatók, illetve lassú járművek sajátosságaik miatt nagyobb figyelmet kívánnak a közúti forgalom többi résztvevőjétől. A mezőgazdasági vontatóval akár kettő nehéz pótkocsi is vontatható. Az ilyen járműszerelvények előzése esetén a járművezetőnek számítania kell arra, hogy az előzés több időt vesz igénybe. Az autósoknak tehát fel kell készülniük a szokásosnál intenzívebb sebességcsökkentésre utolérésük esetén.

Az ősz beköszöntével a járművezetőknek fel kell készülniük a hidegebb reggelekre, a helyenként megjelenő ködre, a nedves, nyálkás aszfaltra. A fák lehulló lombja nedves állapotban rendkívül csúszós felületet alkot, ez a nedves lombréteg a már száraz aszfalton egy kanyar után meglepetést okozhat. Az egyre rövidebb nappalok miatt már kora este beáll a szürkület, amelyhez szintén alkalmazkodnia kell a járművezetőknek.

A mezőgazdasági terméket szállító jármű vezetőjének is fel kell készülnie arra, hogy az általa vezetett jármű vagy járműszerelvény milyen sajátosságokkal rendelkezik. Esős, sáros időben a földutakról a szilárd burkolattal ellátott útra való felhajtás előtt a gumiabroncsokat meg kell tisztítania a sártól, hogy azt ne hordja fel a közútra. Az ömlesztett áru leszóródását meg kell akadályoznia. A járművön túlnyúló kiegészítő berendezéseket, a vontatott pótkocsikat meg kell jelölnie, illetve ki kell világítania.