A hűvösebb augusztus miatt az országban szinte mindenütt a szokásosnál később kezdődött a szüret. A legtöbb borvidéken a napos szeptember kárpótolta a borászokat a korábbi kellemetlenségekért, de egyes területeken – főleg a Dunántúl északi részén – a fagy, a jég és a csapadékos augusztus jóvátehetetlen károkat okozott. A Borháló összegyűjtötte a szüreti tapasztalatokat.

Ritkán látszik a szüretelt szőlő mennyiségében és minőségében akkora eltérés az ország borvidékei között, mint idén. Nyugat-Dunántúlra, Sopronra, Somlóra, Észak-Balatonra, Neszmélyre többszörösen is rájárt a rúd, miközben a déli és keleti borvidékeken igen jó termés várható.

Fagy, jég és augusztusi esők nehezítették, ha nem lehetetlenítették el a nyugat-magyarországi borászatot az idén. A Balatontól északra a nyugati határig elterülő borvidékek jártak a legrosszabbul: ott az erős májusi fagykár után nyári jégesők és csapadékos augusztus tizedelte a szőlőtermést. „Vannak területek, ahonnan idén sajnos egyáltalán nem számíthatunk a jól megszokott borokra. A szőlő fele elfagyott, a maradékon megrepesztette a szemek egy részét a jégeső, végül a nedves augusztusi idő miatt képtelenség volt megvédeni a termést a betegségektől. Tudunk olyan gazdáról, aki Füred környékén egyáltalán nem szüretel, mások vállalják a szemek kézi válogatásának jelentős többletköltségét, de kevés boruk lesz” – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.

Más borvidékeken ezzel szemben szép a szőlő, jó termésről számolnak be a gazdák. Az a veszély nem fenyeget, hogy országosan kiesik egy évjárat, és emiatt áremelkedés lesz, véli Kathona, hiszen a Mátrában, Tokajban, Egerben, az Alföldön vagy Villányban szép termés várható. Köztes helyzetben van a Dél-Balaton, aminek kisebb mértékben ugyan, de szintén kijutott szinte minden csapásból.

Nem a borfogyasztók, hanem a borászatok egy jó körülhatárolható köre került idén bajba. A három csapás ugyanis ott pusztított leginkább, ahol gyors fogyású, friss, gyümölcsös, jó savgerincű fehérborokat termelnek, azaz a Balatonfüred–Csopaki és a Balaton-felvidéki borvidéken. Itt a pincészeteknek nincs módjuk arra, hogy a korábbi évekből megmaradt készletekkel forgalomban tartsák a márkát. Az ugyancsak nagy kárt szenvedett Somlón, Sopronban, Pannonhalmán és a Neszmélyi borvidéken legalább testesebb fehéreket és vöröseket is készítenek, ezekből feltehetőleg maradt annyi a pincészetekben, hogy forogjon a márka neve, de a Balaton északi oldalán sokaknak kell azzal szembenézniük, hogy nemcsak a pincéből, de a forgalomból is kimarad egy egész év. Ezért gondolkodunk azon, hogy miként tudnánk segíteni ezeknek a borászatoknak – mondja Kathona Krisztián.

Ha az országos bortermést kell előzetesen értékelni, mindenekelőtt azt kell kiemelnünk, hogy a mennyiség az átlagos évek alatt marad majd, de semmiből nem várható kifejezetten hiány – mondja a Borháló igazgatója. – Ami a minőséget illeti, nagyon biztató, hogy nem égtek ki a savak a szőlőből, viszont a szeptember mindent megadott a cukrosodáshoz, így nagyon jó egyensúlyú borokat adhat a 2016-os évjárat – összegez Kathona.