Legyél te is mezőgépész!

A mezőgazdasági termelést egyre súlyosabban érintő mezőgépész szakember hiányra kerestek megoldást a szakmai szervezetek a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) és a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkárságának kerekasztal-beszélgetésén. A Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen egy 11 pontból álló képzési és karrier programot mutattak be.

Sokkoló adat, hogy a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Ennek oka, hogy évente kevesebb, mint 500 diák végez mezőgépész területen, noha ennek közel tízszeresére, legalább 4 800 főre lenne szüksége az ágazatnak.

Ez előrevetíti azt a nyugtalanító jövőképet, hogy a folyamatos gépberuházások és fejlesztések ellenére a gépeket kezelő mezőgépészek nélkül kényszerszünet jöhet a földeken, ami az agrárgazdaság egészét károsan befolyásolhatja. Egy mezőgépész fontos része a mezőgazdasági termelésnek, az ország egyik legfontosabb hajtómotorjának.

A program alappillére a duális képzés. Országszerte mintegy 30 szakiskolában a mezőgazdasági gépészeket duális képzés keretében oktatják. A tanintézmények a közelben működő cégekkel szoros együttműködésben lehetőséget biztosítanak arra, hogy a tanulók a cégek által tartott előadásokon, kihelyezett gyakorlati órákon vegyenek részt. Itt az egyes szakterületekről részletesebb ismereteket kapnak, megismerik a mezőgazdasági gépiparban rejlő izgalmas technológiákat, azok fejlesztési hátterét, a csúcstechnika vívmányait. A duális képzés legnagyobb előnye, hogy mire a diákok befejezik tanulmányaikat, 1-2 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, sőt a legtöbb esetben már biztos állásuk van.

tovább