Idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közreműködésével, országosan közel 80 növényorvos bevonásával működtetett növényvédelmi- és időjárás előrejelző rendszer oldalára több mint 11.500 bejegyzés és 6.100, a gazdálkodók munkáját segítő kép került fel. A portál harmadik éve működik, az indulása óta eltelt időszakban a rendszerben közel 28 ezer bejegyzés született.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közreműködésével, országosan közel 80 növényorvos bevonásával működtetett növényvédelmi- és időjárás előrejelző rendszer idén is komoly segítséget nyújtott a felhasználó gazdáknak. A térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatás a NAK növényvédelmi portálján, a www.novenyvedelem.nak.hu oldalon érhető el, ahol a szakemberek területre és növénykultúrára lebontva, heti rendszerességgel szöveges növényvédelmi előrejelzést tesznek közzé.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a növényvédelmi előrejelző portált azért hozta létre, hogy segítse a termelők munkáját. Az oldalon elérhető szolgáltatás alapvető célja, hogy a gazdák saját gazdaságukban hatékonyabb növényvédelmi intézkedéseket tehessenek, de ehhez természetesen elengedhetetlen a tábla szintű növényvédelmi megfigyelés is. A növényvédelmi kezelések okszerű és optimális időben történő elvégzésével nemcsak a pénzügyi hatékonyság növekszik, hanem környezetünk terhelése is csökkenthető. Emellett megbízható élelmiszerek kerülnek a fogyasztók asztalára. A portálon a növényorvosok szakmai bejegyzésein túl meteorológiai előrejelzések is elérhetők, országos lefedettségben. A felhasználó a megye, illetve az adott növényfaj kiválasztásával kaphat naprakész növényvédelmi előrejelzési információkat, amelyekhez alkalmanként tájékoztató fényképek is társulnak.

Az idei előrejelzési szezon október végi lezárultáig az oldalra több mint 11.500 bejegyzés és 6.100, a gazdálkodók munkáját segítő kép került fel. A portál harmadik éve működik, az indulása óta eltelt időszakban a rendszerben közel 28 ezer bejegyzés született, amellyel nemcsak a gazdálkodók segítségére lehetett, hanem az aktuális növényvédelmi helyzetről is komoly adatbázist hozott létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Jövőre a rendszer és a szolgáltatás további fejlesztése várható, mivel a cél a korábbiaknál még felhasználóbarátabb felület kialakítása. A következő előrejelzési szezon 2017. március elején indul.