A magyar kutyafajták tenyésztésének állami koordinációja ismételten szükségessé vált – hangsúlyozta megnyitó beszédében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Herman Ottó Konferencia Központban csütörtökön megrendezett szakmai tanácskozáson.

A magyar fajták törzskönyvezett kölyökszáma az utóbbi 20 évben a hatodára esett vissza, létszámuk elérte a veszélyeztetettségi szintet. Nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a célunk, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését. Ezt a munkát a nemzeti park igazgatóságokkal, egyes állami erdőgazdaságokkal és a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttműködésben végezzük tájékoztatott – az államtitkár.
Kiemelt programként kezeljük a kilenc magyar kutyafajta eredeti tulajdonságait őrző állami génbankok kialakítását. A genetikai minták gyűjtése, a populációs elemzések és kutatások mellett az örökítő anyagok biztonságos megőrzése is az állami génbankban történik a jövőben. Így az állami szerepvállalással olyan feladatokat akarunk ellátni, amelyek most nem megoldottak, és olyan lehetőségeket nyújtani, amelyek jelenleg nem elérhetőek a tenyésztőszervezetek számára – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

http://www.genmegorzes.hu/