Fiatal műholdas földmegfigyelési szakemberek Gödöllőn

Magyarország teljes jogú tagként 2015 végén csatlakozott az Európai Űrügynökséghez (ESA). A csatlakozás lehetőséget teremtett – az ESA rendszeres továbbképzési programjának keretében – a 7. Földmegfigyelési Tanfolyam megrendezésére Gödöllőn, amire a 185 jelentkező közül 33 ország 74 fiatal, köztük 19 magyar, kutatója kapott meghívást. A résztvevők legtöbbje doktori vagy poszt-doktori kutatásán dolgozik hazájában, de vannak köztük a magánszektor és a közigazgatás képviselői is.

Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora nyitotta meg szeptember 4-én a tanfolyamot. Dr. Michéli Erika, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Környezettudományi Intézetének igazgatója üdvözlő szavai után, a társrendező NFM Magyar Űrkutatási Iroda képviseletében Zboray Zoltán szakmai tanácsadó ismertette a teljes jogú ESA-tagsághoz vezető út mérföldköveit, valamint a tagságból eredő lehetőségeket és terveket. Ezután az Európai Űrügynökség képviseletében Dr. Bartalis Zoltán áttekintést adott az ESA földmegfigyelési programjairól.

A tanfolyam célja a következő szakember-generáció képzése és a földmegfigyelő műholdak adatainak feldolgozásához szükséges legújabb eszközök és eljárások ismertetése. A tárgyalt alkalmazási területek többek között kiterjednek a mezőgazdaságra, vízgazdálkodásra, környezetvédelemre, katasztrófavédelemre és a lakott területek felmérésére.

A tanfolyam keretében a résztvevők megismerik az európai műholdak tudományos alapjait, főként az Európai Bizottság által finanszírozott, az ESA által kivitelezett és működtetett Sentinel műholdak optikai és mikrohullámú technológiáit, továbbá a földmegfigyelés alkalmazási területeit is. Az európai távérzékelési kutatás-fejlesztés legismertebb szakemberei – 19 előadó kilenc országból, beleértve hazánkat is –, tartják az előadásokat és a számítógépes gyakorlatokat.

A résztvevők nemcsak befogadói az új információknak, de az általuk kiállított posztereken keresztül bemutatják társaiknak és az érdeklődőknek saját kutatási eredményeiket is. A poszterkiállítás ma estétől szombat délig tekinthető meg a Szent István Egyetem központi épületének földszinti folyosóján.