Az új kihívásokra is választ ad az innoLignum Sopron erdészeti kiállítás

Szeptember 7-én, a Novomatic Aréna területén kilencedik alkalommal nyílt meg hazánk legjelentősebb erdészeti és faipari szakvására, az innoLignum Sopron rendezvénysorozat. A szombat délutánig tartó program során számos szakmai konferencia, termékbemutató és erdészeti gép várja az érdeklődőket.

A rendezvény hivatalos megnyitó ünnepségén Prof. Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora az innováció, az erdő és a fa között meglévő, erős kapcsolatra hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy akkor vonzó egy szakmai kiállítás, ha mindig valami előre mutatót tud adni a szakma számára. Köszöntőjében külön kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a hallgatók a rendezvényen első kézből kaphatnak információt a technológiai előrelépésekről, újításokról.
Az új kihívásokra új megoldásokkal kell válaszolni – hangsúlyozta Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes-államtitkár az innoLignum Sopron megnyitóján. A szakmát a klímaváltozás és a munkaerőhiány is komoly próba elé állítja, előbbire többek között az erdőterületek növelése, az agrár-erdészeti rendszerek működtetése, valamint a megtermelt faanyag felhasználása lehet a válasz. Ugron Ákos Gábor külön kiemelte, hogy ebben a kihívásokkal teli környezetben különös jelentősége van a jól képzett mérnököknek, valamint az erdészeti, faipari szakma rangjának erősítésének.

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő szerint az évről évre egyre színvonalasabb kiállítás az ország és a gazdaság erősödését bizonyítja. Beszédében kiemelte a Sopronban végzett hallgatók hűségét, ami erősíti a kiállítást, a hagyományokat és a várost is. Hangsúlyozta; a vállalkozóknak a siker érdekében naprakésznek kell lenniük, éppen ezért fejlett technológiákra van szükségük, amit a vásáron megtalálhatnak.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere szerint nagyon fontos, hogy a vásáron megjelenjen az oktatás és a hallgatóság, hiszen a rendezvény során rengeteg információhoz juthatnak a jövő szakemberei. A kutatás, a fejlesztés, az innováció elengedhetetlen része a gazdasági növekedésnek. Itt új utakat, inspirációkat lehet találni – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette; ezután is támogatni fogják az innoLignum Sopron rendezvényt, hiszen a vásár az egyetem és a város közötti együttműködés egyik legfontosabb pontja.

A megnyitó ünnepségen az innovációs díjat idén a Kiskorpád Gépker Bt., a vásárdíjat pedig a Forest Power Kft., a JG-Max Bt., valamint a 9 éve kiállító Holz&Metal Kft. vehette át. Sopron Megyei Jogú Város különdíját a Profil Motor Kft., míg a kamarai különdíjat a Kiss BVM Kft. kapta meg.

Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat idén szeptember 7. és 9. között várja a látogatókat a Novomatic Arénában. A szervezők idén sem csak az erdőgazdálkodás és a faipar képviselőire gondoltak, hiszen szombat délutánig számos közönségprogramot is szerveznek kicsiknek és nagyoknak; óvodásoknak, iskolásoknak, egyetemistáknak és családoknak egyaránt. A 22 állami erdőgazdaság 120 négyzetméteres közös standján idén is megismerkedhetünk Magyarország vadfajaival, kirándulóhelyeivel, kóstolhatunk erdei termékeket, de az erdészek munkájába is betekintést nyerhetünk. A kiállítás szakmai részén a legújabb gépészeti technológiákkal, többek között a természetközeli erdőgazdálkodás eszközeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Részletek a rendezvényről: www.innolignumsopron.hu