Első alkalommal vitatták meg az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról megjelent bizottsági közleményt

„Magyarország nagy várakozással tekint a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról (KAP) folytatandó jövőbeni tárgyalások elé. A kormány törekvése, hogy olyan új KAP szülessen, amely valamennyi európai mezőgazdasági termelő, az általuk megtermelt jó minőségű és egészséges élelmiszeren keresztül pedig valamennyi uniós állampolgár számára kedvező” – mondta Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 11-i brüsszeli ülését követően.

Az Európai Bizottság közleménye szerint 2020 utáni KAP-ra vonatkozó előzetes tervei alapján a jelenleg hatályos rendszerhez képest a legjelentősebb változás a támogatások elosztásának új rendszere lehet, ahol az EU csak a politika általános irányait írná elő, míg a tagállamok nagyobb szabadságot és felelősséget kapnának az uniós szinten meghatározott célok megvalósításának módjában.

Előzetes elképzelések szerint a tagállamoknak KAP stratégiai tervet kellene kidolgozniuk, amit a Bizottság hagyna jóvá: ezzel kívánnák biztosítani, hogy a KAP járuljon hozzá az uniós célok megvalósulásához, valamint a tagállamok környezetvédelmi és klíma céljainak eléréséhez.

„Magyar szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a Bizottság megőrizze a KAP két pilléres szerkezetét, illetve a termelők jövedelembiztonsága szempontjából fontos közvetlen támogatásokat. A Tanács ülésén határozottan elleneztük a mezőgazdaságtól teljesen független új célok, így a migráció KAP-ba történő beemelését. Magyarország szerint a KAP forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk. Ezeken túlmenően számos nyitott kérdés van még a tekintetben, hogy a bemutatott közlemény a gyakorlatban mit jelentene pontosan, ezeket az ülésen jeleztük a Bizottság felé” – mutatott rá a szaktárca államtitkára.

Gulyás Andrea hangsúlyozta, hogy a kifizetések új elosztási modellje nagyobb mozgásteret biztosítana a tagállamoknak, de ezt egyelőre fenntartásokkal kell kezelni, mivel az magában hordozza a KAP re-nacionalizálásának veszélyét.

A mezőgazdasági miniszterek 2018 januárjában, Bulgária EU elnöksége alatt folytatják az egyeztetést. Az Európai Bizottság a tervek szerint júniusban mutatja be a konkrét jogszabályi javaslatokat.

(FM Sajtóiroda)