„Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertese

2017. december 7-én sajtótájékoztató keretében hirdették ki a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

A 2017. Év Bortermelője díj nyertese Szőke Mátyás. Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet.

Szőke Mátyás műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is jelentős a szerepe, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza a boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását és trendjeit. Járt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatást gyakorolt rá.

Szőke Mátyás rengeteget dolgozik, de amennyiben akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, miközben a természetben és az évszakok változásában gyönyörködik. „A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.”

Mit ígér Mátyás azok számára, akik ellátogatnak hozzájuk?

„Minden hozzánk betérő vendéget szívesen látunk, ami nem csak egy borkóstolót jelent, szeretném, ha maradandó élményekkel távoznának tőlünk. A borkóstoló alkalmával vendégeink megtekinthetik a pincészetet, megismerhetik borkészítési technológiánkat, majd megízlelhetik borainkat. Fontosnak tartom a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartást. Erőt, lendületet ad, valamint örömöt jelent, amikor azt látom, hogy a látogatók jól érzik magukat nálunk, és ízlenek nekik a boraink. Zárszóként, csak természetes elfogultsággal tudunk szólni borainkról. Mint ahogy a régi borász mondás is szól: Van a jó bor, a jobb bor, és a sajátunk.”

A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borászok ABC sorrendben:

  • Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
  • Figula Mihály – Balatonfüred-Csopaki borvidék
  • Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
  • Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
  • ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék
  • Szőke Mátyás – Mátrai borvidék