Csökken a begyűjtött és termesztett gyógynövények mennyisége, de megfordítható a tendencia

Jelenleg összességében körülbelül 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja az ágazat, ami az idegenforgalom és a turisztika számára is kiemelkedő lehetőségeket nyújt. Ennek ellenére a begyűjtött vadon termő gyógynövény mennyisége folyamatosan csökken. Ez a tendencia pedig több okra vezethető vissza: egyrészt a gyógynövénygyűjtők létszámában visszaesés következett be.

Míg korábban szezonálisan akár százezer ember is részt vett a gyűjtésben, ez mára pár tízezer főre redukálódott. Hiába változott meg a gyűjtés adminisztrációs és adópolitikai helyzete a vételi jegy bevezetésével, ettől még nem lett több gyűjtő a terepen – amit az aktuális felvásárlási árak is befolyásolnak – másrészt Magyarországon folyamatosan zsugorodik a gyűjtés szempontjából szabadon bejárható területek nagysága is, de a demográfiai tényezők is negatívan befolyásolják a gyűjtői létszámot.

A gyógynövények termesztése és azok további feldolgozása is jelentős kézimunkaerő igénnyel jár. A munkaerő hiánya a többi ágazathoz hasonlóan mára a termesztésben is komoly gondokat okoz. Míg korábban a gyógynövényipar az elmaradott régiók munkanélküli lakosságának jelenthetett kitörési pontot, mára ez a helyzet alapvetően megváltozott. Mind a gyűjtés, mind pedig a termesztés területén paradigmaváltás szüksége, megfelelő biológiai potenciállal rendelkező, vadon termő fajták termesztésbe vonása elengedhetetlen.

A termesztésben szintén fontos a fajtaválasztás és fajtahasználat, csak így érhető el hektáronként a megfelelő mennyiségű drog hatóanyag produkció. A korszerű, speciális és hatékony technológia alkalmazása nélkül mára a gyógynövény iparág aligha lehet versenyképes. A megfelelő technológiai hatékonyság jelentheti a kitörési pontot a környező versenytársainkkal szemben.

Forrás: NAK