A szabolcsi alma visszanyerheti régi hírnevét

Feldman Zsolt az Agrármarketing Centrum és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet „Merre tovább szabolcsi alma?” című rendezvényen elmondta, hogy Magyarország 78,5 ezer hektárnyi gyümölcsösének közel harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A térségben meghatározó az alma: ez adja a termelési érték legnagyobb részét.

A szabolcsi alma termelésének jelentősége tehát vitathatatlan, de a térség versenyképes termelése érdekében több problémakört is meg kell oldani: fajtaváltás az európai kereslet irányába, de a termesztéstechnológiát is szükséges lenne megújítani. Nyitni kell az információátadás új formái felé is, valamint több figyelmet kell fordítani a digitalizációra, csökkenteni a termelés időjárási kockázatait, s magasabb szintre emelni a termelők szervezettségét.

Feldman Zsolt hozzátette, hogy a kormány partner a versenyképesség növelésében: jövedelempótló, piaci és beruházási támogatások, valamint a fiatal gazdáknak járó speciális támogatások segítik az ültetvényes gazdálkodással foglalkozó termelőket. Rendelkezésre állnak emellett nemzeti forrásból nyújtott kedvezményes hitelek, illetve az ehhez társuló hitelgarancia lehetőségek. Magyarország működteti Európa egyik legkorszerűbb kockázatkezelési rendszerét is, amiben több pénz található, mint eddig bármikor.

A helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy nyitva még a Vidékfejlesztési Program kertészeti beruházási pályázata, amiben több mint 19 milliárd forint áll a gazdák rendelkezésére.

Forrás: FM Sajtóiroda