Idén először adták át „Az Év Tanyája” díjat

Fontos, hogy a magyar vidékre jellemző létforma a tanyasi élet fennmaradjon és élő hagyománnyá váljon, mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára Az Év Tanyája 2017 díjátadó ünnepségen, a Földművelésügyi Minisztériumban, s hozzátette, hogy az Év Tanyája díjjal azokat az egyéni tanyagazdaságokat ismerik el, amelyek jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kezdeményezés célja egybegyűjteni és bemutatni Magyarország legjobb tanyáit, azok mintaértékű fejlesztéseit, valamint gazdálkodási szemléletét és gyakorlatát. A magyar tanya népszerűsítésének további célja, hogy ezt a sajátos magyar, ősi, szabad gazdálkodási életformát minél többen megismerjék és a lakhely választásakor minden korosztály, de legfőképp a fiatalok is számításba vegyék.

A tanya és a tanyavilág olyan érték, aminek megőrzéséért és fenntartásáért mindent meg kell tenni, mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára a szakmai záróbeszédében. A tavalyi év folyamán méltán emelkedett a Hungarikum Bizottság döntése alapján a hungarikumok közé a tanya – mint speciális gazdasági és létforma – így még nagyobb figyelem és törődés irányulhat az ott élőkre.
Szakáli István Loránd Beszédében kiemelte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium koordinálásával elkészül az eddigi legnagyobb tanyafelmérés és kutatás, aminek során hasznos, a jövő tervezését nézve fontos információkhoz juthatunk. A kutatás során kiderült, hogy Magyarországon közel százezer tanyán élnek életvitelszerűen és megközelítőleg kétszázezren választották ezt a létformát.

Idén hetedik alkalommal került meghirdetésre a nagyon népszerű, nemzeti forrásból finanszírozott Tanyafejlesztési Program. Az évek során majd kétezer pályázat támogathat, összesen 8,3 milliárd forint értékben, ami egyrészt a tanyasi életformához tartozó infrastrukturális fejlesztésekhez, szolgáltatásokhoz, másrészt a tanyán élők mezőgazdasági és lakhatási célú fejlesztéséhez kapcsolódik.

Az első Év Tanyája” díjat Az Év Tanyája pályázat Bíráló Bizottsága 2017-ben megosztva két első helyezetnek ítélte oda: Fodor András tanyagazda Az Év Tanyagazdasága 2017. díjat, Szász István tanyagazda Az Év Hagyományőrző Tanyája 2017. díjat vehette át, Az Év Tanyája 2017 Közönségdíjban pedig Bartolák Mária részesült.

Forrás: FM Sajtóiroda
Fotó: Bősze Balázs