A jövő mezőgépészének komplex informatikai szaktudásra lesz szüksége

Rakétasebességgel zajlanak a gépfejlesztések, a régi, ütött-kopott traktorok helyét veszik át a precíziós gazdálkodás alapját adó intelligens, vezető nélküli, GPS vezérelt munkagépek, s virágkorát éli a robottechnológia is. A jövőben a földek állapotát, a növények pontos pozícióját olyan kis robotegységek mérik fel, amik egy felhőbe továbbítják az adatokat, amikkel a további növényvédelmi és tápanyag utánpótlási munkák – mint például a betakarítás időpontja – tökéletes pontossággal meghatározhatóvá válnak.

A közelmúltban zajlott hannoveri kiállítás is megmutatta, hogy a technológia fejlődésének nem lehet korlátot szabni. A fejlődés célja minél kisebb költséggel minél nagyobb teljesítmény elérése: ez mindenki vágya, ami azonban együtt jár a kicsit sem kíméletes, hatékonyságot növelő versennyel. Mi is a verseny részesei vagyunk: nap, mint nap jobbnak kell lennünk, mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

Az egymással kommunikáló rendszerek egy hálózattá forrnak össze, pontosan feljegyezve minden folyamatot, így sokkal hatékonyabbá, gyorsabbá, olajozottabbá téve a gépek és az ember kapcsolatát. A mezőgépész szakembereknek ma már modern távdiagnosztikai rendszerek állnak rendelkezésükre, így meghibásodás esetén a hibafeltárás és a probléma megoldása bárhonnan – akár egy táblagép segítségével is – levezényelhető. Ehhez azonban nemcsak a hagyományos értelemben vett szaktudásra, hanem átfogó, informatikai és technológiai ismeretek is szükségesek.

A MEGFOSZ karrier programja a duális képzés keretében segíti a mezőgépész diákokat, hogy már az iskolaévek alatt megszerezzék ezt a komplex tudásanyagot. A tanórákon elsajátított elméleti ismeretek mellett az oktatási intézményekkel együttműködő cégeknél gyakorlati, naprakész tapasztalatokkal is gazdagodnak, így a gépipar technológiájának mélyebb megismerésével felvértezve kerülnek ki a munkaerőpiacra: mindez jelentős előny számukra az első állás betöltésénél. Idén ősszel minden eddiginél több, összesen 2 700 mezőgépész diák kezdte meg tanulmányait.

Forrás: Mezőgépész