Létszámbővítési hajlandóság jellemzi az agrárcégeket

A hazai kis-és középvállalkozások (kkv) többségének nem a tőkehiány, hanem a szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot, derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. A mezőgazdaságban minden negyedik cég tervez létszámbővítést, és ezeknél erős a béremelési szándék is.

A KSH adata szerint 2017 harmadik negyedévében új csúcsokat döntögetett az üres álláshelyek száma. A vállalati szektorban csaknem 53 600 betöltetlen pozíció volt, ami 30%-kal meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet, a teljes nemzetgazdaságban pedig több mint 70 ezer állás állt üresen tavaly július és szeptember között.

A megfelelő szaktudású alkalmazottak megtalálása talán soha nem volt ilyen fontos és nehéz a vállalkozások számára. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye, ami szerint az elmúlt egy évben a vállalkozások mintegy kétharmada találkozott valamilyen, a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel. Továbbá a vállalkozások megítélése szerint nem a tőke- vagy kereslethiány, hanem a munkaerő- és szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot a cégek számára. A munkaerőpiac fontossága tehát egyre inkább felértékelődik, mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője.

A kutatás szerint a tavaly év elejéhez képest közel dupla annyi (36%) cég tervez munkaerő felvételt, minden tízedik kkv pedig négynél több fő alkalmazásában gondolkodik: míg a mezőgazdaságban és a kereskedelemben közel minden negyedik (26 és 27%), addig az iparban minden második cég tervez létszámbővítést.

Úgy tűnik, a cégek a munkabérrel is igyekeznek megtartani vagy éppen megnyerni a munkavállalókat, tavaly év elejéhez képest ugyanis jelentősen megugrott a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya.

Idén a kkv-k 75%-a készül béremelésre, ami terveik szerint átlagosan 9,5%-os lesz. Mindkét adat az index történetében az eddigi legmagasabb érték, és azt mutatja, hogy a kkv-k már érdemben reagáltak a kormányzat minimálbéremelési szándékára, mondta Kovács Viktor Zoltán.

A fizetésemelési szándék a cég méretétől és tevékenységi körétől függetlenül egyaránt magas, de a mezőgazdaságban (88%) és a középvállalkozásoknál (86%) dolgozók számíthatnak legtöbben magasabb jövedelemre 2018-ban.

Forrás: K&H Bank