A biztonságos mezőgazdasági termelés alapja a növényvédelem

A növényvédelem a mezőgazdaság kiemelt fontosságú területe, mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára a Növényvédelmi Bizottság ülésén a Földművelésügyi Minisztériumban.

A kormány élelmiszerlánc-biztonsági stratégiájának célja, hogy egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek kerüljenek az asztalunkra, emlékeztetett az államtitkár. Nagy István kiemelte, hogy a biztonságos mezőgazdasági termelés, valamint az élelmiszerbiztonság kiindulópontja a talajvédelem, a növényvédelem és a növényegészségügy.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttműködése, valamint az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédőszer-maradvány mentes élelmiszerek előállítását. A speciális szakértelmet igénylő, előrejelzésen alapuló növényvédő szer használat és a környezetkímélő, integrált növényvédelmi módszerek szakszerű alkalmazásakor a növényvédő szerek felhasználása minimális szintre csökkenthető.

A Növényvédelmi Bizottság célja, hogy szakmai döntés-előkészítő tevékenységével segítse a fenntartható mezőgazdaság biztosítását, az integrált növényvédelem és az alternatív megközelítések és technológiák ösztönzését annak érdekében, hogy csökkenjen a növényvédő szer használat mezőgazdasági eredetű kockázata.

Forrás: FM Sajtóiroda / NAK