Ezzel a módszerrel a búza hatszor is teremhet évente!

Olyan technika fejlesztésén dolgoznak a kutatók, amivel a legfontosabb élelmiszernövények – búza, árpa, borsó, csicseriborsó és a repce – nemesítésével új növényfajták jöhetnek létre, amik képesek túlélni az éghajlatváltozást, ráadásul sokkal nagyobb termésmennyiséget hoznak.

A „gyors nemesítésnek” nevezett új módszerrel a növények képesek lehetnek évente hatszor is termést hozni. A fontos növények között kivétel lehet a repce, ami  „csupán” négyszer lehet betakarítható egy évben, írja a Guardian cikkére hivatkozva az Agrárszektor oldal.

Az eddigi nemesítési kísérleteket üvegházban végezték a kutatók, ahol sokkal védettebb körülmények között fejlődhettek a növények: LED-világítást használtak a fotoszintézis gyorsítására, így a megfelelő környezet és világítás lehetővé tette, hogy a nemesített növények napi 22 órán át növekedési fázisban legyenek. A világítás e formája sokkal olcsóbb és hatékonyabb, mint a régebbi típusú lámpák.

Az új technikával a kutatók folyamatosan vizsgálhatják és tanulmányozhatják a nemesített növényeket. Megfigyelhetik, hogyan reagálnak a különböző betegségekre, milyen a nemesített növények alakja és virágzási ideje valamint nyomon követhetik a növekedési ciklusukat is, ami így minden nyolcadik héten ismétlődik.

A kutatók bíznak abban, hogy ezzel a technikával olyan új növényfajtákat hozhatnak létre, amiket tíz éven belül kereskedelmi mennyiségben is termeszteni lehet. Ha ez megvalósulna, akkor a termelékenység ugyanolyan mértékben növekedne, mint az 1960-as évek „zöld forradalma” idején.

Forrás: Agrárszektor / mgro.hu