Hagyományos élelmiszereket kell termelni a legmodernebb technológiával

Magyarország ragaszkodik a hagyományos élelmiszerekhez, amiket azonban a legmodernebb technológiákkal kell előállítani, jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Berlinben megtartott a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).

Fazekas Sándor a tanácskozás szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett fórumon leszögezte: Magyarország arra törekszik, hogy az agrárdigitalizáció minél nagyobb teret hódítson, mert így lehet gazdaságosan és versenyképesen termelni.

Magyarország továbbra is kiáll az egészséges, természetes, jó minőségű és mindenekelőtt géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes élelmiszereket termelő mezőgazdaság mellett, és elutasítja az olyan megoldásokat, mint a mesterséges húselőállítást vagy a rovarfehérje emberi célú felhasználását, mondta a miniszter.

Csaknem 100 ország agrárminiszterének részvételével tartott fórumot a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vására, a berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche – IGW). A vásáron Magyarország ismét nemzeti standdal jelent meg, ahol már az első napon is teltház volt.

Fazekas Sándor arról is beszámolt, hogy az idei IGW kiemelkedő eredménye, hogy tovább bővült a GMO-mentes szója termesztése mellett elköteleződött európai országok köre: Koszovó, Macedónia, Moldova és Montenegró is csatlakozott az Európai Szója Nyilatkozathoz, így a dokumentum aláíróinak száma 18-ra, támogatóinak száma pedig 23-ra emelkedett.

A közös és a nemzeti agrárpolitikát is úgy kell alakítani, hogy Európa önellátó legyen fehérjenövényekből, s ne szoruljon import GMO-szójára, mondta a földművelésügyi miniszter.

Forrás: MTI / Földművelésügyi Minisztérium