Gazdasági valóság lehet a zalai kivitermesztés

Modellértékű, négyhektáros intenzív kivi ültetvény létezik a Zala megyei Becsehelyen, aminek termését egy országos áruházláncnak értékesítik. Miklós Ákos Márton, a hat éve működő ültetvény tulajdonosa és üzemeltetője a térség fejlesztési koncepcióját bemutató Mura Nemzeti Programról tartott konferencián beszélt a kivitermesztésben rejlő lehetőségekről.

Az ültetvény tulajdonosa szerint bármennyire hihetetlennek tűnik, valós gazdasági potenciál lehet a kivitermesztés a térségükben, ahol az éghajlat és a talaj is alkalmas a kivi számára: főként a szőlőhegyek és dombhátak adottak a termesztésre. Miklós Ákos Márton alapos mikrometeorológiai elemzést végzett a kivitermesztés megvalósíthatóságának tekintetében.
Hat évvel ezelőtt a becsehelyi ültetvény üzleti tervét 170 forintos kilónkénti értékesítési árral tervezték, ezzel szemben tavaly fajtától függően már 297 és 490 forintért értékesítették a kivit, ami iránt egyre fokozódik az érdeklődés.

A második üzleti évét záró referenciaültetvény terméshozama 7-8 éves ültetvény esetében már 25-30 tonna hektáronként: egy tőke 40-50 kilogrammot terem, viszont a térségben több kiterjesztett lugasként funkcionáló idős szoliter példány is megtalálható 100 kilogramm feletti éves terméshozammal.

A növény hosszú élettartamú, 50 év körüli, s 25-30 évig gazdaságos is. Háztáji méretekben néhány tő elláthatja a családot, 15–20 tő gondozása esetén kiegészítő jövedelmet biztosíthat.

Miklós Ákos Márton szerint a beruházás már a hetedik évben megtérül. A megvalósításnál a támberendezés a legnagyobb tétel. A jégháló telepítését mérlegelve a reménybeli vállalkozónak vizsgálnia kell, hogy a kiépülő országos jégkármérséklő-rendszer biztosan sokat számít, valamint azt is, hogy a támogatás nélküli jégháló költsége arányban áll-e a várható jégkárral.

Forrás: NAKlap