Kedvező év lehet az idei a napraforgó-termesztők számára

Az elmúlt négy év igen eredményesnek bizonyult Magyarországon napraforgó-termesztés tekintetében: 2014-ben 1,56, 2015-ben 1,53 millió tonnát takarítottak be. 2016. év a szektor történetének új rekordját hozta: az 1,89 millió tonnás termésmennyiség mellett elért csaknem 3 tonnás hektáronkénti termésátlag világrekord volt. Világviszonylatban a betakarított átlag 1,7 tonna volt hektáronként. 2017-ben Magyarországon 658 ezer hektáron termesztettek napraforgót, s a 2,84 tonnás hektáronkénti termésátlag minden idők második legjobb eredménye.

Tavaly a Fekete-tengeri régió maradt a világ napraforgó termelésének központja. A világelső Ukrajnában 23,24 millió tonna termett, 2,92 millió tonnával kevesebb, mint 2016-ban. Oroszország 10,3 millió tonnát realizált, viszont egy hektárról mindössze 1,53 tonnát takarítottak be. Argentínában viszont nőtt a termőterület: a dél-amerikai országban 12 százalékkal többet, 3,8 millió tonnát takaríthattak be a gazdák. Kína, a negyedik legnagyobb napraforgó-termelő szintén javított eredményein: a 3 millió tonnás termés 7 százalékkal bizonyult többnek az előző évihez képest. A világpiaci átlagtermés 1,9 tonna volt. A prognózisok szerint idén mintegy 49 millió tonna lesz a globális napraforgótermés.

Világszinten a magyar gazdálkodók termesztik leghatékonyabb szinten a napraforgót, elemezte a hazai és a nemzetközi állapotokat Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője. A jövedelmező gazdálkodáshoz továbbra is pontos és körültekintő technológiák szükségesek. Idén az elmúlt évekhez hasonló vetésterületet várnak, viszont bíznak abban, hogy kiegyenlítettebbek lesznek a termésátlagok az ország teljes területén. Amennyiben kedvezőek lesznek az időjárási körülmények, akár újabb rekordok is születhetnek, mivel már most is rendelkeznek olyan hibridekkel, amik 5 tonnát produkáltak hektáronként nagyüzemi körülmények között.

A hazai vetésterületből egyre nagyobb részt hasít ki a magas olajsavas napraforgó, ami 2017-ben a termőterületünk valamivel több, mint 15 százalékát tette ki: termesztésük extra pénzügyi ráfordítást nem igényel, a gazdálkodóknak arra kell ügyelniük, hogy a vetésnél, betakarításnál, szárításnál, illetve a raktározásnál kerülje a hagyományos napraforgóval való keveredést. A magas olajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitású, tovább eltartható: az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek a pálmaolajnál.

Az elmúlt időszakban nagyon erős érdekek mozdultak meg a pálmaolaj kitiltása érdekében az Európai Unióból. A pálmaolajat az afrikai olajpálma gyümölcséből készítik emberi fogyasztásra is: egyebek mellett Afrikában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában is termesztik, a legnagyobb exportőr Indonézia és Malajzia. Az Európai Parlament minapi döntése értelmében a pálmaolajat 2021-re ki kell vezetni az európai bioüzemanyag-piacról. Előrejelzések szerint ezután az élelmiszeripari felhasználás betiltása következhet, ami a napraforgót is tovább erősítheti hosszabb távon.

Forrás: KRQ Communications / NAK