Rendkívül fontos a kertészeti ágazat fejlesztése

Az agrárkormányzat rendkívül fontosnak tartja a kertészeti ágazat fejlesztését, a mezőgazdaságban, ahol ez a legmunkaigényesebb terület, mintegy 300-350 ezer család megélhetését biztosítja, mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen, Tuzséron.

Az államtitkár kiemelte, hogy a támogatás mértéke a gyümölcstermesztésre 62 ezer, az ipari zöldségnövény termesztésre 38 ezer, a zöldségnövény termesztés esetében pedig 34 ezer forint hektáronként.

Magyarországon a legjelentősebb kertészeti ágazatot a zöldség- és gyümölcstermesztés képviseli, mintegy 240-270 milliárd forintos éves megtermelt elsődleges áruértékkel.
A tárcának a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégiában megfogalmazott célja, hogy az ágazat a jelenlegi 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen. A tervek szerint a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35, a gyümölcstermesztésé pedig 70 százalékkal emelhető. A sikeres fejlesztéssel százezer új munkahely is létesülhet az ágazatban.

Nagy István arról is beszámolt, hogy folytatni kívánják a kis- és közepes gazdaságok támogatását, az intenzív ágazatok fejlesztését és a magasabb hozzáadott értékű termékek kibocsátásának növelését a foglalkoztatási képesség javítása érdekében. Mindehhez biztosítják a kiegyensúlyozott támogatáspolitikát, növelni szeretnék a mezőgazdaság és élelmiszergazdaság versenyképességét, és fokozni a külső piacok megszerzésének és megtartásának lehetőségét.

Forrás: FM Sajtóiroda