Ez a növényevő lehet a következő évtizedek társállata

A kecske legalább olyan jól képes kommunikálni az emberrel, mint a ló vagy a kutya

Egy kísérletben bebizonyították, hogy a kecske legalább olyan jól kommunikál – illetve, szeretne kommunikálni – az emberrel, mint a kutya vagy a ló. A kísérlet során a kecskéknek egy lezárt dobozból kellett kivenniük jutalomfalatot. Néhány alkalommal ember is volt velük. A kecskék hamar megtanulták, melyik dobozból hogyan kell kivarázsolni a finomságot. Amikor sikerült nekik, olyan dobozt tettek eléjük, amivel hiába próbálkoztak, nem tudták kinyitni. A kinyithatatlan dobozos kísérleteknél már egy ember is jelen volt. És itt jön a dolog lényege! A kecskék, amint rájöttek, hogy egyedül nem megy, egyre többet pislogtak, tekintgettek és fordultak a jelen lévő ember felé, könnyen értelmezhető jelzést küldve, hogy segítsen nekik. Keresték a szemkontaktust, segítséget vártak, ahogy egy kutya, vagy egy ló tenné. A kísérlet igazolta, amit egyébként minden kecsketartó tud: a kecske nem is olyan buta. Sőt, kifejezetten intelligens és tanulékony állat.

A kísérletet a Queen Mary University of London mezőgazdasági karán végezték.

Terápiás haszonállat lehet a kecske is?

Vannak, akik (már Magyarországon is) kecskék szabad idomításával foglalkoznak, és bemutatókat is tartanak. Nem annyira új dolgok ezek, mint gondolnánk: régen a cirkuszokban is felléptek kecskék, vagy húzták a kis gazdáik kocsiját. A témát Pallagi Zsuzsanna, a GerecseKecske képviseletében járta körül a Magyar Mezőgazdaság cikkében. Egyes ötletek szerint, ha a ló és a kutya lehet terápiás állat az agresszivitás, a depresszió és egyéb lelki panaszok kezelésére, akkor egy kistestű, békés, tökéletesen szociális növényevő állat is. Miért ne lehetne bevezetni a kecsketartást a felzárkóztató iskolákban, a szeretetotthonokban és minden olyan helyen, ahol lelkileg sérült gyermekek, felnőttek próbálnak magukra találni?

Haszon még a kecske teje

Persze a kecske hozzáadott értéke sem megvetendő. Ahogy a kutyáé a puha, kanapé mellett lábunkhoz simuló meleg test, a házőrzés, a lóé a lovaglás élménye, a kecske pedig tejet ad. Megfontolandó ez például egy családnál, vagy olyan intézménynél, ahol emberekkel foglalkoznak, akiket egészséges élelmiszerrel is el kell látni. El is kezdődött a kecskék „terápiás célra való használata”, de többnyire megrekedt az állatsimogatónál. Bár ez is fantasztikus dolog, de azért ennél több is kihozható ebből az állatból. Sok kecsketartó és tenyésztő szívesen felvállalna néhány gyerekcsoportot. Jó a vevőknek, mert saját szemükkel győződhetnek meg arról, hogy az állatok egészségesek, kedvesek, írja a szerző, aki maga is kecsketartó.

Mire lehet jó még a kecske?

Annak is lehet jövője, hogy a kecskék ne csak tejtermékkel, hússal, kiskecskével vagy netalántán bőrrel lássák el az embereket, hanem igazi élménnyel is, és ezek az állatok is elnyerjék egyszer hivatalosan is a „társ” illetve a „terápiás” jelzőt. És ahogy egyre ismertebbé válnak, úgy lesz egyre népszerűbb a tartásuk, nő az állat renoméja, a termékek iránti kereslet, és felemelkedhet a szegény ember tehene.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság / Magro