Borkomplexum a főváros peremén

A Kárpát-medence húsz-harminc borvidékének és négyszáz borászatának adna otthont az a borközpont, amelyet a Budafok-tétényi Oroszlános udvarban található egykori Törley Csarnokban alakítana ki a helyi önkormányzat.

Budafokon, a város meghatározó idegenforgalmi szerepének kihasználásával egy olyan speciális bemutatóteret kívánunk kialakítani, ahol a borkultúra és gasztronómia iránt érdeklődők megismerhetik a történelmi Magyarország borvidékeit és a borkultúrával összefüggő turisztikai térségeket, a Magyar Hírlap munkatársának Karsay Ferenc polgármester a Budafok-Tétényi Törley tér és a Savoyai Jenő tér közötti, úgynevezett Oroszlános udvar fejlesztéséről. A helyi önkormányzat a meglévő, kétezer négyzetméteres egykori borcsarnok épületében hozná létre a Kárpát-medencei Borközpontot.

A fejlesztési tervek szerint az Oroszlános udvar köré csoportosuló meglévő épületszárnyak felújításával létrejövő komplexumban mutatkozhatna be a mintegy négyszáz borászat. A nagycsarnok emellett nagyobb rendezvényeknek is otthont adhat, a többi épületben pedig borász szakmai szervezetek kapnának helyet. A háromszintes, csaknem tizenötezer négyzetméteres létesítmény különlegességének ígérkezik az erdélyi, felvidéki, délvidéki, burgenlandi, kárpátaljai borokat kínáló áruház és a borászati múzeum is exkluzív bortrezorokkal.

Karsay Ferenc úgy fogalmazott, céljuk a kerület hagyományaira, kulturális, történelmi értékeire építő, széles körű és akár többnapos tartózkodást generáló szolgáltatáskör kialakítása a turizmus növelése érdekében. A polgármester szerint a fejlesztés – amellett, hogy ipartörténeti ingatlanok és rendezetlen közterületek újulnának meg általa – hozzájárulhat a helyi idegenforgalmi bevétel jelentős növekedéséhez, további turisztikai befektetéseket ösztönözhet, emellett magas szintű borászképzési központ jöhet itt létre. A beruházás várható költsége több mint kétmilliárd forint, ehhez az önkormányzat egyelőre forrást keres. A borközpont várhatóan a következő fejlesztési ciklusban valósulna meg.

Forrás: Magyar Hírlap