Hiúz tűnt fel Nógrádban

A Zempléni-hegységben, az Aggteleki-karszton és a Bükkben az elmúlt években több alkalommal mutatkoztak hiúzok, azonban Nógrád megyében csak ritka alkalmakkor jelent meg ez a vadon élő macskafajta az elmúlt tíz évben. Most azonban egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája az állat mozgását nappal és éjszaka is.

Amint a vadásztársaság munkatársai észrevették a felvételeken a Nógrádban rég látott vadon élő macskafajtát, rögtön értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád–Ipoly Tájegységének munkatársát. A nemzeti park munkatársa a helyi portál megkeresésére elmondta, hogy egyelőre még ők sem tudják pontosan, hogy a térségben hány példány tartózkodik jelenleg. A bejelentést követően a park dolgozói a helyszínre siettek, és meg is találták a hiúz nyomait. A szakembereket meglepte, hogy nappal is sikerült lencsevégre kapni egy példányt. Ez azért számít egyedinek, mert a hiúzok alapvetően éjszaka bújnak elő rejtekükből.

A hiúzok feltűnése nem meglepő az északi megyékben, mivel Szlovákiában népes populációjuk él, és a kóborló egyedek előszeretettel lépik át a határt. Közülük időnként több példány tanyát is ver Magyarország területén a természetvédők és a természetbarátok nagy örömére.

A hiúzra csúcsragadozóként is szokás tekinteni, a növényevő patások állományának szabályozásában jelentős a szerepe. Emiatt a vadgazdálkodással és a mezőgazdasággal foglalkozók számára is örömteli esemény a megjelenése a megye észak-keleti részén.

Forrás: hirado.hu