Lehetséges a közös tájhasznosítás

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik fontos eszköze lehet a több évszázados hagyománnyal rendelkező agrárerdészeti termelési kultúra alkalmazása Magyarországon, jelentette ki sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
A nem csak Magyarországon, de Európában is úttörő kiadványnak szánt Agrárerdészet című könyv bemutatóján Fazekas Sándor elmondta, hogy az agrárerdészet olyan termelési kultúra, amiben a faállomány szántóföldi növényekkel, kertészeti kultúrákkal, sőt, az állattartással közösen veszi igénybe a tájat: egymást erősítik a különböző mezőgazdasági és erdészeti tájhasznosítási megoldások. Mindez az elmúlt évtizedekben visszaszorult, és most olyan hasznosítási lehetőségeket, módszereket szeretnének felmutatni a szerzők, amik főként a kis és közepes családi vállalkozások számára lehetnek hasznosak.

A leírt módszerekkel például gyenge minőségű termőföldeken, vagy vizes területeken lehet gazdaságosabban, az eddiginél több haszonnal gazdálkodni. Különösen az ország azon területein lehet ez hasznos, ahol a klímaváltozás hatásai már most is nagyon szembetűnőek, mondta a miniszter. Hozzátette, hazánkban több helyen is vannak olyan erdős területek, ahol legeltetnek, vagy olyan gyümölcsösök, ahol kertészeti kultúrák is megférnek. Fontos különbség a klasszikus termelési eljárásokhoz képest az ökológiával való szoros, sőt rendszerszintű kapcsolat.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója – a kötet egyik szerzője – azt emelte ki, hogy az agrárerdészet alapvetően Magyarországon és a világ minden részén elsősorban a kedvezőtlen adottságú területeken gazdálkodók számára jelent alternatív megoldást. Magyarországon legalább 800 ezer hektár olyan szántóterület található, ami kedvezőtlen adottságúnak minősül. A főigazgató azt is elmondta, hogy a különböző agrárerdészeti rendszerek alkalmazásával 20-30 százalékkal nagyobb termelési érték produkálható egységnyi területen, mint korábban: ez jelentős kibocsátás-növekedést jelenthet a magyar mezőgazdaság számára.

Forrás: MTI / FM Sajtóiroda / NAK