Keresett a shire fajta a világpiacon

A gigantikus méretű shire ló jövője kedveltsége és elterjedtsége miatt valószínűleg biztonságban tudható. Egyes források szerint Hollandiában és Németországban összesen mintegy 1500 példány él, de Csehországban is egyre népszerűbb. Az utóbbi tíz évben világszerte jelentősen megnőtt a shire iránti kereslet.

A shire a nemzetközi piacon is drága, ennek ellenére igen keresett. Még a keresztezetteket is könnyű eladni, amik szintén kiváló hobbilovak. Sokak szerint a legjobb, ha Angliából szerezzük be a tenyésztésre szánt, lehetőleg minél fiatalabb egyedeket, mert ott viszonylag kedvezőbb az áruk, és a szállítási költség is elfogadható. Hazánkban valószínűleg leginkább ára miatt ritkaság.

A fajta szaporaságával nincs probléma, ameddig odafigyelünk alapvető igényeire. Nagyon fontos, hogy ne neveljük hajtatottan, s ne hizlaljuk el a csikókat, hiszen ez komoly ízületi problémák forrásává válhat. De ne is sanyargassuk a növendékeket: a túl kicsi kifejlett kancáknál ellési nehézség lép fel a nagy csikó miatt. Jobb 5 éves kor előtt nem lovagolni a fajtát, a későbbi használatba vételt jó eséllyel kompenzálja egészsége.

Ha nem végez rendszeres munkát, a shire nem feltétlenül igényel abrak-kiegészítést. Egy ismert németországi tenyésztőnél, Liesbeth Wesdijknél legelőszezonban nem kapnak abrakot. Igaz, ott a több csapadék miatt több fű nő, mint hazánkban, és a legelő sem sül ki nyaranta. Télen 15 kg szénát, 1 kg abrakot és egy kevés cukorrépát ad lovainak.

A shire előnye, hogy ha hosszabb ideig nem foglalkoznak vele, sem szokik el az embertől. Viszont nagy a legelőigénye. Elegendő területre van szüksége, ahol mozoghat. Az egész napos boxban tartás nem neki való. Liesbeth két shire-t és egyik csikóját (ha épp van) tartja 3,5 ha legelőn.

A fajta jó munkakészséggel rendelkezik, szívesen tanul. Kezdők számára is jó választás, ha egy tapasztalt egyedet vásárolnak.

Forrás: Kistermelők Lapja (Kónya Gergő) / Magyar Mezőgazdaság

Fotó: Kónya Gergő