Szójatermesztés okosan

Az Oil World lefelé módosította a szójabab várható globális termelését a 2017/2018. gazdasági évre, ami így – várhatóan – nem lesz képes fedezni az előre jelzett felhasználást: a készletek tehát csökkenhetnek a szezon végére, ugyanis az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása miatt a vártnál nagyobb lehet a szójatermés csökkenése Argentínában. Ennek következtében viszont a szója világpiaci ára jónak ígérkezik. Itthon a termeléshez kötött támogatás miatt egyre népszerűbb a növény. A kilátások tehát nem rosszak a zöldítés szabályainak változása ellenére sem.

A szójatechnológia alkalmazásának számos előnye van. Ezek a következők:

 • 67 engedélyezett fajtából válogathatnak a hazai termelők. Ma már létezik 85 napos szója is, amelyik őszi árpa (de akár különleges konzervipari növények, mint a kapor vagy spenót) után másodvetésben is megterem 2-2,5 tonnát.

 • Gabona-sortávtól kukorica-sortávig (12-76) többféle térállásban is vethető, ezért a géppark adottságaihoz igazítható.

 • Ha csak a technológiai igényt tekintjük, akkor általánosságban a hosszabb tenyészidejű, robosztusabb fajták mehetnek tág sortávra és az ország déli régióiba, míg a rövidebb tenyészidejű, filigránabb fajták duplagabona vagy akár gabona-sortávra, az ország északibb régióiba. A humuszos vályogtalajok több növényt képesek kinevelni (sűrítés), míg a homokos vályog kevesebbet (tágabb tér).

 • Oltóanyagot használjunk a nitrogénkötés segítésére. Ha ez megvan, egy indító nitrogénadagot leszámítva nem lesz gondunk erre a tápanyagra, viszont az utóvetemény meghálálja majd a pillangós előveteményt.

 • Biológiai készítményekkel mérsékelni lehet a gombás betegségek esélyét, így a szerhasználatot.

 • Deszikkálva és ragasztva a koraibb fajták is minimális veszteséggel kombájnolhatók.

Így válasszunk fajtát:

 1. Termőhelyhez éréscsoportot (észak-dél, laza-kötött talaj)

 2. Gépparkhoz sortávot (12-24-38-45-76 centiméter)

 3. Jó termőképesség, magas fehérjetartalom

 4. Minél jobb ellenálló képesség a peronoszpórával, fehérpenésszel, baktériumos betegségekkel szemben

 5. Alsó hüvelyek minél magasabban helyezkedjenek el

 6. Egyenletes érés, gyenge pergési hajlam

 7. Jó szárszilárdság

Forrás: Agrárszektor / magro.hu