A magyar csokoládégyártás egyre jelentősebb élelmiszeripari szereplő

A magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el, egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves termék, mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Szerencsen, egy gazdafórum előtt tartott sajtótájékoztatón. A miniszter ismertette, hogy tavaly és tavalyelőtt tizennyolcezer tonna csokoládé készült Magyarországon, aminek csaknem harmada külföldi piacokon talált gazdára.

A miniszter megjegyezte, hogy a csokoládégyártás és készítés fejlődésére a felsőoktatás és a szakképzés is reagált: a gödöllői Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán már folyik ehhez illeszkedő oktatás, és több helyen szakképzés.

A miniszter a sajtótájékoztatón méltatta a Bonbon Kft. eredményeit, ami megőrizte a szerencsi csokoládégyártás évszázados hagyományait. A szerencsi csokoládé egyszerre kézműves és nagyobb volumenű  élelmiszeripari termék, jelentette ki Fazekas Sándor, aki azt a reményét fogalmazta meg, hogy Magyarország cukoripari helyzete megengedi majd, hogy a cukorgyártás is visszatérjen Szerencsre. Ehhez megvan a megfelelő mezőgazdasági háttér, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye erős mezőgazdasági térség, ahol tizenötezer őstermelő, társas vállalkozás vagy családi gazdaság tevékenykedik.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere arról beszélt, hogy a város mindig élelmiszeripari város volt, amit szeretnének a jövőben erősíteni. Az ipari létesítmények nemcsak a helybelieknek adnak munkát, hanem felvevőpiacot is jelentenek a térség mezőgazdasági vállalkozóinak. Mivel Szerencs Tokaj-Hegyalja kapuja, a jövőben a borvidékhez kapcsolható mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekkel is szeretnék erősíteni a helyi kínálatot, tette hozzá a polgármester.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotó: FM