2018 a kékfrankos éve

A tavalyi Furmint éve sorozat eredményesen zárult, az idei évet pedig a Kékfrankos évének nyilvánította a Földművelésügyi Minisztérium.

Az idei év azért lett a Kékfrankos éve, mert egy igazi magyar kékszőlőfajta, amiből kitűnő borok készíthetők, amikre érdemes külön is felhívni a fogyasztók figyelmét. A kékfrankkos továbbá a legnépszerűbb és a legnagyobb területen termesztett kékszőlőfajta Magyarországon, mondta Fazekas Sándor miniszter azon a pénteki eseményen, ahol lezárták a Furmint éve sorozatot. Hozzátette, hogy elindítják „a kékfrankos országkóstolót”, és emellett több, a témához kapcsolódó workshop, tudományos kutatás valamint más esemény is zajlik majd.
Kiss Eliza, az FM kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa szerint a kékfrankos választása az idei évre egyszerű feladat volt nemcsak azért, mert népszerű és a legnagyobb területen termesztett magyar szőlőfajta, de azért is, mert a múlt évben fehérszőlő fajta volt a kiemelt, így most kéknek kellett jönnie. Hozzátette, hogy ezzel a fajtával szinte mind a 22 magyar borvidéken foglalkoznak.

A múlt év a borászok számára kedvező volt. A pincébe kerülő bor mennyisége 3,3-3,4 millió hektoliter körül várható, a teljes összegzés hamarosan elkészül. Tavaly az ágazat árbevétele elérte a 87 milliárd forintot.

Fazekas Sándor szerint Furmint éve programsorozat sikerrel zárult. Segítette azt a dinamikus fejlődést, amelynek nyomán az új évezredben a minőségi magyar borok kerültek és kerülnek egyre inkább előtérbe. Megjegyezte, jelentős sikert hozott a „Fogadj örökbe furmintot” elnevezésű kezdeményezés is, aminek célja a magyar felsőfokú képzésben dolgozó fiatal szakemberek, illetve a frissen végzett hallgatók szakmai tevékenységének támogatása volt egy ösztöndíjrendszer létrehozásával, annak érdekében, hogy a magyar szőlőművelés és borászat megújítása a következő években is folytatódjon.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója elmondta, hogy a Furmint éve alkalmából kiírt ifjú kutatói pályázaton figyelemreméltó szakmai teljesítmények születtek, és a kezdeményezés felkeltette a szponzorok figyelmét is. Összesen A 2,5 millió forintot adtak össze a pályázatok díjazására, amiből most 1,4 millió forintot osztottak szét a legjobb szakmai teljesítményt nyújtó pályázók között. A megmaradó összeget az idei pályázat finanszírozására fordítják, azzal a pénzösszeggel együtt, amit a támogatók az idén is erre a célra összeadnak majd.

Forrás: NAK / MTI