A bogáncs lehet a jövő gyomirtója

A több szempontból is káros glifozát természetes alternatívája lehet a bogáncs. Catia Bastioli vegyésznő, a Novamont cég alapítója, a vitatott glifozát gyomirtó helyett egy ígéretes alternatív megoldásra bukkant, amire már több országban is engedélyt adtak, olvasható a Magyar Mezőgazdaság oldalán.

A glifozát világszerte elterjedt gyomirtó szer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználás radikálisan megnőtt az elmúlt évek során, főként a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt. A glifozát irritációt okoz szemben, bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés esetén a tüdőben, légutakban, köhögést, tüsszögést váltva ki.

Újabb kutatási eredmények a glifozát teratogén és hormonkárosító hatásáról számoltak be. Egy hazánkat is érintő átfogó tanulmány szerint az európai talajok 45%-a szennyezett a glifozáttal vagy bomlástermékével, ami a kutatók szerint kockázatot jelenthet az emberi egészségre és a környezetre.

A hatvanéves vegyésznő, Catia Bastioli szenvedélyes természetvédő, aki még 2007-ben megkapta az Európai Bizottság Feltalálói Díját. Találmánya a kukoricakeményítőn alapuló komposztálható műanyag volt, amit bevásárló-zacskókban, kávékapszulákban, fóliákban és más termékekben ma már sok helyen alkalmaznak.

A Novamont fővegyésze a Süddetsche Zeitung értesülése szerint egy újabb áttörés előtt áll: Szardínia szigetén, Porto Torresben a cég egy közösségi vállalkozást tart fenn, ahol sorra születnek az innovatív megoldások, mint a bio műanyag és a bio tisztító.

A vegyésznő hét évvel ezelőtt fedezte fel a helyben termő bogáncsféle sokoldalúságát. Az ötlet, hogy a növényt gyomirtóként lehet felhasználni, egy véletlennek köszönhető. A folyamatban,  ami során a bogáncsból olajat vonnak ki, pelargonsav keletkezik, ami nem szisztematikusan hat, a növényeknek csak a leveleiket szárítja el.
A bogáncs előnye, hogy gyomnövényként spontán nő és minden része felhasználható. Nagy mennyiségben nyerhető belőle olaj, de említésre méltó a fehérjetartalma is, ami állateledel adalékaként felhasználható. A talajt megóvja az eróziótól és nincs szüksége öntözésre.
A Földközi-tenger kopár szigetén több mint 1000 hektárnyi bogáncsot termesztenek, ami egy szabadföldi óriáskísérletnek tekinthető. A termesztési technológiát a helyi szardiniai parasztokkal és juhtartókkal fejlesztették ki. Ez az alternatíva nem csak a fogyasztók számára jó hír, de méhészek számára is, hiszen a glifozát kihat a méhek egészségére is.

Bastioli szerint a 2018-as év fordulópontot jelent majd a bio gyomirtó történetében, amibe eddig 200 millió eurót fektettek. Ehhez azonban szükséges lesz az Európai Unió egyértelmű álláspontjára is a glifozát tartalmú szerekkel kapcsolatban. A glifozát tartalmú szerek további használatát, mint ismeretes az EU a közelmúltban engedélyezte.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság / Sokszínű Vidék