Hét érv, hogy miért érdemes barátkozni a gyomnövénnyel

Akadnak olyan helyek, ahol akár kívánatos is lehet a gyom, mint például a gyepben. Az ember nem is gondolná, hogy a kertjében vagy a hátsó udvarában milyen sok jótékony hatású növény található. Legyen szó a gyomorégés vagy húgyhólyaggyulladás tüneteinek enyhítéséről, vagy egy kis plusz fehérje vagy ásványi anyag felvételről: számos elterjedt gyom létezik, amik valójában rendkívül pozitív tulajdonságokkal bírnak.

Bizonyos általunk gyomnövénynek nevezett növényt, más kultúrákban, vagy akár mi is gyógynövénynek, vagy akár étkezési célokra is hasznosítunk. Ilyen például a pongyola pitypang, a tyúkhúr vagy éppen a mezei katáng.

A gyomok tág tűrésű növények, amik jól alkalmazkodnak a kedvezőtlen környezeti viszonyokhoz is, így általában nagy mennyiségben jelennek meg a művelt területeken. Gyors fejlődésüknek és nagy vitalitásuknak köszönhetően gyorsan túlnőhetik a kultúrnövényeket, így azokat árnyékukkal, valamint gyökereik által elszívott tápanyagokkal hátráltathatják a növekedésben: tehát gyom minden olyan növény, ami az adott művelt területen nem kívánatos.

Miért barátkozzunk a gyomnövénnyel?

1. Jelzi a talaj típusát

Egyes gyomok jelenléte utalhat arra, hogy az adott terület talaja milyen tulajdonságokkal bír. Ennek köszönhetően információt kaphatunk a talaj sajátosságairól, de arról is, hogy milyen tápanyag ellátási hibákat követünk el, vagy milyen talajápolási munkálatot felejtettünk ki.

2. Ellenállóbbá teszi a tájat

A gyomokkal teljes gyep sokkal ellenállóbb tájat teremt, hiszen ezek a növények alkalmazkodók és igazi túlélők: lazítják a talajt, tápanyagot szolgáltatnak és megakadályozzák az eróziót.  Ahelyett, hogy folyamatosan irtjuk a gyep közül, jobb lenne egyszerűen hagyni, hiszen ezzel is csökkenthetnénk a vegyszerek használatát.

3. Gyógyít

Alapvetően a gyomnövények nem csak felbukkantak. Érkezésük a földi helyzetre reagál. A természet arra késztette őket, hogy javítsák, gyógyítsák  a sérült területeket, és hogy az erdők újra növekedjenek.

4. Kevesebb munkát ad

A gyomos gyep sokkal kevesebb karbantartást igényel, mint egy tisztán füves. Ahelyett, hogy folyamatosan harcolnánk a gyom ellen, egyszerűen csak kaszáljunk, cserébe több vadvirág is lesz a kertünkben.

5. Pénztárcakímélő

Kevesebb karbantartást igényel, így kevesebb pénzt kell költenünk kertünk zöld területének fenntartására. További jó hír, hogy mindezt vegyszer nélkül tehetjük.

6. Ehető

A fű nem fogyasztható, de a pázsitban felbukkanó gyomok nagy választéka valóban tápláló.  Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajokban gazdag.  Volt idő – még 70-100 évvel ezelőtt is – amikor az emberek jobban rá voltak utalva a természetben előforduló, ehető növények ismeretére, és használatára. Háborúk idején, vagy szűkösebb időben sok ember sokféle vadnövényt, vagy ebből készült ételt fogyasztott, amik mára jórészt feledésbe merültek.

7. Méhbarát

A biológiai sokféleség, a vegyszermentes táj nyilvánvalóan kedvező a környékén élő állatok számára. A méhek és a lepkék különösen szeretik a gyomos pázsitot, amik virágokban gazdagok: mondhatni, az ilyen terület sok teremtmény szupermarketje.
A gyep nem csak fű. Olyan fajok, növények és állatok egysége, amik harmóniában élnek egymással. Ha nem muszáj, ne avatkozzunk bele.

Forrás: Sokszínű Vidék