Akad még tartalék a hozamokban

Stabilizálhatja az árakat, aszályos években pedig hirtelen áremelkedést is okozhat, hogy már 2,5 millió tonna kukorica ipari feldolgozására van kereslet Magyarországon, írta A Falu című folyóiratban megjelent tanulmány alapján a Világgazdaság.

A magyar gabonavertikum a földrajzi adottságaink és a termelési kultúránk miatt nemzetközi viszonylatban is versenyképesnek mondható, áll a Popp József, Harangi-Rákos Mónika, Antal Gabriella és Oláh Judit által jegyzett, A búza és kukoricavertikum versenyképességének kilátásai című tanulmányban.

A szerzők szerint az Európai Unióhoz való csatlakozással járó jövedelemtámogatás és jövedelembiztonság jó alapot teremt a búza- és kukoricapiaci szereplők számára a következő évek jövedelmező gazdálkodásának fenntartására. A magyar agroökológiai adottságok viszonylag kedvezőek a kukorica és a búza termelésére egyaránt, s általában 1-1 millió hektár körül alakul e két növény vetésterülete.

Bár az utóbbi időszakban emelkedtek az átlaghozamok, a hazai termelés meglehetősen szélsőséges értékek között mozog. Az Európai Unió termelőinél az átlaghozam növekedés még mindig emelkedő tendenciát mutat. A magyar termelők lemaradását jelzi, hogy a hazai átlagok a normál évjáratokban a kukoricánál 20-30, a búzánál és az árpánál 40-45 százalékkal maradnak el a piacvezető országok hozamától. Az is igaz ugyanakkor, hogy az éghajlatváltozás hatásaként a vitathatatlan genetikai és technológiai előrehaladás ellenére megnőtt a termésingadozás a növénytermesztésben.

A búzatermelésben a mostani termésátlaggal az uniós rangsorban hátul szerepelünk, míg a kukorica termésmennyisége alapján Magyarország a második-negyedik helyre rangsorolható az EU-ban. A kukorica termésátlaga az EU15 országaiban – amelyek Magyarországnál korábban csatlakoztak a közösséghez – 1990 óta gyorsabban növekedett, mint a magyar termelőké. A tanulmány szerzői szerint a magyar termelők professzionális hozzáállásával a hazai átlaghozamot már középtávon is 20-30 százalékkal növelni lehet.

Itthon a nagy gyártók közül a szabadegyházi Hungrana több mint egymillió tonna kukoricát dolgoz fel, és további egymillió tonnára van szüksége a Pannonia Ethanol dunaföldvári gyárának.

Forrás: vg.hu / NAK