A földikutya az év emlőse

2018-ban a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett Vadonleső Program a tíz hazai nemzetipark-igazgatósággal karöltve a földikutyát jelölte ki az Év Emlősének, számolt be erről dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A hajdani füves puszták elterjedt rágcsálójából napjainkra pár száz, esetleg ezer példány maradt: sokkal ritkább, mint a természetvédelem nemzetközi szimbólumának tekintett óriáspanda.

Az elmúlt év egyik legjelentősebb természetvédelmi sikere, hogy a legritkábbnak tekintett délvidéki földikutya legnagyobb hazai állományának otthont adó felhagyott katonai gyakorlóterep országos védelem alá kerülhetett, s 114 hektáron megalakult a Bajai Földikutya Rezervátum. A bajai helyszín jelentőségét az adja, hogy jelen pillanatban ez a világ egyetlen olyan védett területe, amit kifejezetten a délvidéki földikutya megmentésére és védelmére hoztak létre. Emellett új területekkel bővült a földikutyák élőhelye Kelebia-Ásotthalom határában is.

Az Év Emlőse kezdeményezést öt éve indította útjára a Vadonleső Program: az évek során mintegy hétezer pályamunkát (versillusztrációt, képregényt, videoklipet vagy épp mesét, verset) küldtek be a különböző korosztályú gyerekek, iskolások a Vadonleső Program pályázataira.

A földikutya évindító rendezvényével egy időben nyílt meg a Földi kölök és a Fogas vakony – Földikutyák a Kárpát-medencében című időszaki kiállítás is.

Forrás: FM Sajtóiroda