A kakaó mentheti meg a pusztuló esőerdőket

Nemzetközi környezetvédő szervezetek és a brazil állam Amazónia Alapja segítségével helyi állattenyésztők kakaóültetvényeket telepítenek azokra a kimerült legelőkre, amelyeket az amazóniai esőerdők kiirtásával hoztak létre. A program segíteni fogja, hogy az Amazonas medencéje ismét kizöldüljön.

A brazil kakaótermelők szövetségének (AIPC) adatai szerint már mintegy 1700 négyzetkilométernyi területen alakították át a kimerült szarvasmarha legelőket kakaóültetvényekké. A folyamatot a brazil kormány által nemzetközi adományokból létrehozott Amazónia Alapja eddig 17 millió reállal (130 millió dollárral támogatta).
Azonkívül, hogy elkerüljük az esőerdők további kipusztítását, a kakaóültetvények segítik a helyi, a regionális és a nemzetgazdaságot, közölte a Nature Conservancy nemzetközi környezetvédő szervezet, ami szintén segíti anyagilag az ültetvények létrehozását.
Az amazóniai kakaóbab-termesztés a jövőben megváltoztatja a termény globális piacát. Az AIPC szakértői azzal számolnak, hogy az ültetvények elterjedésével a dél-amerikai ország kakaóbab termesztése évi 400 ezer tonnára nő 2028-ra: ez öt százalékkal fogja növelni a globális kakaóbab-termesztést.

Az új ültetvényektől a környezetvédők és kakaóipari illetékesek azt várják, hogy segít mérsékelni az esőerdőirtást, amelynek következtében mintegy 430 ezer négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő pusztult el az 1980-as évek óta.

A brazil kakaótermelés növekedésének 50 százalékát az Amazonas térsége fogja adni, hangoztatta Eduardo Bastos, az AIPC vezérigazgatója, aki “csokoládéerdőknek” nevezi a kakaóültetvényeket, amelyek telepítése Brazíliát ismét a világ három legnagyobb kakaótermelője közé emelheti az után, hogy az 1990-es években súlyosan megtizedelte a kakaóültetvényeket egy gombabetegség.

Forrás: agrarvilag.hu / MTI