Magágykészítés a Dunavecsei MG. Zrt földjein – Bednar Swifter SO 7000 F kompaktorral

A Dunavecsei MG Zrt. mintegy 1800 hektáron gazdálkodik Dunavecsén és környékén. Jellemzően öntési talajok találhatók a vállalkozás által művelt területeken, amelyek változó kötöttségűek: a homokostól egészen a szikes talajtípusig váltják egymást, amik átlagban körülbelül 18 aranykorona értékűek.

A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozás 300 hektáron termel csemegekukoricát, 110 hektáron hibrid kukoricát, 200 hektáron búzát, 230 hektáron szemes kukoricát, 180 hektáron pedig napraforgót. Ezeken a növényeken kívül 80-80 hektáron árpát és repcét, valamint 50-50 hektáron cukorrépát és mákot is termelnek. A maradék területeken lucernát, illetve gyümölcsöket termesztenek.

A választásuk azért esett a Swifter SO 7000 F-re, mert egyrészt jó tapasztalatokkal rendelkeztek a korábban megvásárolt Bednar Swifterdisc XO 6000 F rövidtárcsával kapcsolatban, másrészt korábbi magágykészítő munkaeszközük 10 km/h fölötti munkasebességnél bepattogott a traktor mögött, s a nagyon változó területeknek köszönhetően a homokos részeken bedugult. Ezután döntöttek a Bednar cég kompaktora mellett, mivel a Swifter előnyei közé tartozik, hogy nagy munkasebességnél is kiváló minőségű munkát végez, és nagyon jó az áteresztőképessége is.

A gép felszereltségét tekintve a mélységállítás hidraulikus, mellső hidraulikus „Crushbar”-laprugós simítóval felszerelt, amit egy pálcás rögtörő henger követ.

A munkaeszköz „Gamma” rugós kapás munkaszekcióval felszerelt, ami kiválóan alkalmas a tavaszi magágyelőkészítésre. A munkaszekció után dupla crosskill henger és finish henger található.

Fenyvesi Tibor elmondta, hogy a gép tökéletesen porhanyós magágyat készít minden növénykultúra alá, igen elégedettek a Swifter SO 7000 F munkájával. Bátran meri ajánlani a Swiftert mindenkinek, aki gyorsan szeretne egy menetben, minőségi magágyat készíteni.

A technikai adatokat tekintve munkavégzés közben a traktor 13-14 km/h-s sebességgel húzza a gépet 4-7 cm munkamélység mellett, ami nagyon kedvező – 6 literes – fogyasztást eredményez. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy rendkívül kedvezően üzemeltethető a 7 méteres kompaktor.

www.bednar-machinery.com