Ne féljünk tőlük és ne üldözzük, hiszen ártalmatlanok!

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, amint a kertek és parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek akár nagy tömegben is. Ezek a rovarok az emberre és a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is.

Irtásuk azért is problémás, mert az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint: elpusztításuk éppen ezért törvénytelen is, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A tudatlanság és a hozzá nem értés sajnos évről évre számos ilyen állat pusztulását okozza, amikor a felesleges pánikkeltés hatására a munkáját nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók tömegesen mérgezik le a tőrösdarazsakat.

Ennek a rovarcsaládnak a tagjai nagytermetűek és látványos megjelenésűek, legnagyobb európai faja az óriás tőrösdarázs.

Ezek a rovarok nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal. A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban – hacsak nem fogjuk meg őket – nem ellenünk használják, mérgük pedig nem fájdalomkeltésre, hanem a lárvák megbénítására szolgál. A tőrösdarazsak parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogarat, szarvasbogarat, orrszarvúbogarat, valamint rózsabogárlárvát. Ezeket a faanyagon keresztül vagy magukat a talajba ásva a szúrásukkal bénítják meg, majd belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort.

A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskertek, parkok és ültetvények vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének! Ne féljünk tehát a májustól a nyár végéig tömegesen feltűnő, a talajhoz közel jellegzetesen, lassan repülő tőrösdarazsaktól.
Ha idegenkedünk a rovaroktól, nyugodtan menjünk tovább, de ha természetbúvárként olyan szerencsében akad részünk, hogy láthatunk egy ilyen “rajzást”, érdemes leülni a közelben, és megfigyelni ezeknek a fogyatkozó és érdekes óriásoknak az életét.
 
Forrás: www.greenfo.hu

greenfo